Zamanında Müdahale Edilen Olumsuz Tüketici Deneyiminin Önemi

  Carl Rogers deneyim kavramını herhangir bir anda farkında olunan herşey olarak tanımlar. Ayrıca Rogers deneyim kavramının fizyolojik değil...

Özel Hastaneler İçin Pazarlama Önerisi

 


Türkiye’deki Özel Hastaneler İçin Pazarlama Stratejisi Önerisi

Türkiye’de özel hastanelerin uyguladığı pazarlama stratejileri ile ilgili edindiğim tecrübelerden bir takım pazarlama stratejileri çıkarttım. Bunları blogumda paylaşmak istedim.

Öncelikle pazarlamanın ne olduğunu hatırlayarak başlayalım. Pazarlama Nedir sorusuna yanıt verecek olursak; kısa tanımıyla, işletmenin, belirli faaliyetlerini maddi kara dönüştürmesi için yürüttüğü sürece pazarlama denir. Geniş tanımıyla ise, üretim sürecinin başladığı andan itibaren satış ve satış sonrası hizmetleri de kapsayan süreç olarak ifade edilmektedir.

Sağlıkta Pazarlama

Sağlık sektörü diğer pek çok sektör kadar homojen yapıya sahip bir sektör değil. Daha katı kurallar var ve hastalarınızı (müşteri) tatmin edememe durumunuz sizler için sonun başlangıcı olma ihtimali taşımaktadır. Bu nedenle sağlık sektöründe müşteri tatmini çok önemlidir.

Sağlık sektöründe müşteri tatmininin zaruri olması, insanların tatmin olacaklarını düşünerek hastane tercihi yapması yönünde etkili olmaktadır. Bu bakımdan pazarlama aşamasında müşterilerimize ileteceğimiz mesajlar onların iyiliğinin sağlanacağına inandırmak ile başlamalıdır. Bu durumu şöyle örneklemek mümkündür; pek çok hastane SGK anlaşması olduğunu (fiyat uygunluğunu) ya da kampanya fiyatlarını reklam yapmaktadır. Oysa ki insanların önceliği sağlığının iyi olması olacaktır. Bu anlamda vereceğimiz mesaj insanlara tedavi kalitesi hakkında olumlu düşünceler yaratacak mesajlar olmalıdır.

Pazarlama süreci, satış sonrası destek ile desteklenmelidir diye tanımda geçen bir bölüm var. Bu bölüm gerçekten pazarlamanın, özellikle günümüzde en önemli unsurlarından birisidir. Bu sağlık sektöründe de böyledir. İnsanların gelip para ödeyerek satın aldıkları tedavi sırasında; bekletilmemesi, yoğunluk yaşamaması, personeller tarafından ilgi ile karşılanması gerekmektedir. Yani hastaneler, otelcilik hizmetlerini de iyi şekilde uygulamalıdır.

Hastane İçerisinde Pazarlama Olur mu?

Hastane içerisindeki pazarlama aslında en can alıcı nokta. Bir hasta, evet doktorundan memnun olduğu için sizi tercih ediyor olabilir ancak bu hastanın dikkat edeceği başka unsurlar da olabilir. Bu, hastanenin temizliği, personelin ilgisi, hastane içerisindeki ortam, gürültü, yoğunluk vs. bu unsurlara örnek verilebilir.

Bu bağlamda hastane içerisinde pazarlama hasta hastaneye ilk adımı attığı anda başlar. Kesinlikle iyi bir karşılama 1-0 önde başlatacaktır. İkinci önemli unsur, insanların zamanlarının kıymetli olduğunun farkındalığı ve bu farkındalığı hastaya hissettirmek olmalıdır. Hastanın işleri seri bir şekilde gerçekleştirildiği zaman bu sefer skor 2-0 olacaktır. Artık iş hekimlerinize kalmış demektir.

Kampanyalar

Tabi ki kampanyalar önemli, yani gebeler için oluşturulan gebelik paketleri olsun, 60 – 65 yaş üzeri hastalara uygulanan ekstra indirimler olsun insanların aklını çelebilecek unsurlar. Ancak insanların sürekliliğini kazandıracak unsurlara değiller. Bu anlamda en önemli nokta verilen hizmet. Yukarıda bahsettiğim gibi, hastaneye girişten, çıkışa kadar olan süreçte muhakkak tüm alanlarda iyi hizmet verilmeli. Bu hasta bir daha hastalanmasa bile hastalanan yakını için sizleri tercih etmek isteyecektir. Bu da süreklilik ve sürdürülebilir büyüme açısından önemli bir etkendir.

Previous
Next Post »