Zamanında Müdahale Edilen Olumsuz Tüketici Deneyiminin Önemi

  Carl Rogers deneyim kavramını herhangir bir anda farkında olunan herşey olarak tanımlar. Ayrıca Rogers deneyim kavramının fizyolojik değil...

Pazarlama Süreci Nasıl İşler?

 


Pazarlama Yönetimi Süreci her kaynakta farklı kelime veya cümlelerle ifade edilmiş olsa da temel kalıp (mantık) aynıdır. Bazı pazarlama uzmanlarına göre 4, bazı dehalara göre ise 5 aşamadan oluşabilir. İncelediğimizde çok fark olmadığını görebiliriz. Günümüzde pazarlama teknikleri çok çeşitlilik gösterdiği için bu süreci keskin sınırlarla kalıba sokmak doğru olmasa gerek.

1- Araştırma: Bu süreç pazar ile ilgili fırsat ve benzeri araştırmaların yapıldığı süreçtir.

2-Hedefleme: Ürün konumlandırma, hedef kitle ve hitap kesimlerinin belirlendiği/uygulandığı süreçtir. Bu süreçte konumlandırma çalışması, ürünün avantajları ve farklarını tüketiciye kabullendirilmesi şeklinde işler.

3-Taktik Pazarlama: Ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma aşamalarının bir arada değerlendirildiği süreçtir. Bu süreçte ürünün yapısı, modeli, rengi vs belirlenir. Ardından hitap edilen kesime ve piyasa şartlarına göre fiyatıbiçilir. (Fiyatı etkileyen çok fazla +faktör vardır) Sonrasında ise üretimden, tüketime kadar ürün akışı (sevkiyat vs) planlanır ve reklam, iletişim gibi yöntemler kullanılarak tutundurma çalışmaları ile son bulur.

4-Kontrol: Bu aşamada ise geri bildirimler ve raporlar değerlendirilir. Elde edilen kar, potansiyel ve değerlendirilebilen potansiyel gibi unsurlar irdelenerek pazarlama stratejileri geliştirilir. Sürdürülür.

Previous
Next Post »