Pazarlama Karması Nedir?
Pazarlama karması, modern pazarlama ile birlikte gelişen ve 4P şeklinde tanımlanan ve pazarlama sürecini tanımlayan karmayı ifade etmektedir. Pazarlama karması ilk kez ortaya Philip Kotler tarafından atılmıştır.
Pazarlama karmasını 4P kavramlarını kapsamaktadır. Peki nedir bu 4P diye soracak olursanız, Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım) ve Promotion (Tutundurma) olarak yanıtlayabiliriz.
Pazarlama Karmasındaki 4P Neleri Kapsar?
Ürün (Product): Hammaddelerin çeşitli işlemlerden geçirilerek oluşturulan yeni bir bütünü ürün diye tanımlamak mümkündür. Bir pazarlama faaliyetinin gerçekleştirilmesi için öncelikle bir ürüne ihtiyaç duymaktayız. Ürün planlaması yapılarak başlanılan pazarlama sürecinde, pazara ne ile ulaşacağımızı ve faaliyet konumuzun ne olduğuna karar vermek 4P içerisinde ürünün görevidir.
Fiyat (Pricing): Ürünümüzü belirleyip, planlamasını da yaptıktan sonra bu ürün için bir bedel belirlememiz gerekmektedir. Ürünün piyasada dolaşmasını sağlayan sahip olduğu parasal değerdir. Bu nedenle ürün fiyatlandırılırken üretim maliyetleri önemli bir karar değişkenidir. Ancak bu alanda pazarlamanın değişkenliği, geniş vizyonu, araştırmacılığı, geniş kapsamı ve yaratıcılığı ön plana çıkartılmalıdır.
Fiyatlandırmada üretim maliyetleri tek başına önemli bir etken değildir. Bu bakımdan özellikle tüketicinin ödemeye razı oldukları fiyat, hedef kitlenin özelliklerine göre farklı fiyatlandırma gibi roller önemli hususlardır. Fiyatlandırmayı gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; arz edenin satmak istediği nokta ile, talep edenin ödemek için razı olduğu noktayı tespit edebilmektir.
Dağıtım (Place): Ürünümüzü hazırlayıp, fiyatını da belirledikten sonra; üreticinin ürünü bulabileceği kanallara ulaştırılması görevini dağıtım fonksiyonu sağlamaktadır. Dağıtımın görevi ürünü doğru yere, doğru zamanda ulaştırmaktır. Pazarlama karması bu aşamada en çok tüketicinin ihtiyacı ve isteğinin olduğu zamanda ulaşabileceği yerde olmasını sağlamalıdır.
Tutundurma (Promotion): Pazarlama karmasının en can alıcı noktası tutundurma faaliyetleridir. Tutundurma ilk 3P’nin tüketici ile arasındaki ilişki durumunu inceler. Yani, tüketiciler ile ürünün etkileşimini ölçmektedir. Tüketici ürünün farkında mı? Tüketicinin ürüne güveni var mı? gibi sorular sorarak bu sorunlara çözümler üretecek kampanyalar yürütmekle yükümlüdür.
EmoticonEmoticon