Covid-19 Kısa Çalışma Ödeneği Uygulaması
Tüm dünyayı etkisine alan Covid-19 ya da ülkemizde bilinen adıyla koronavirüs sorununun ekonomik etkilerini minimum düzeye indirmek için Covid-19 Kısa Çalışma Ödeneği Uygulaması yürürlüğe girdi.
Bu uygulamanın ne olduğunu, nasıl yararlanıldığını ve faydasının neler olduğunu inceleyelim. Öncelikle Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasını ne olduğunu ifade etmek gerekirse; “Kısa çalışma ödeneği uygulaması; İŞKUR tarafından uygulanan ve ekonomik, sektörel ya da bölgesel veya global krizlerden dolayı oluşan zorlayıcı sebeplerin etkilerinin azaltılması için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.” (1)
Bunca problem ile karşılaşmamıza sebep olan koronavirüs yani Covid-19 ise; “2019 yılının Aralık ayında, Çin’de birdenbire sebebi açıklanamayan zatürre olguları ortaya çıkmaya başladı. Yapılan araştırmalar, bu zatürre vakalarının daha önceden tanımlanmamış yeni bir tip coronavirüs (coronavirus) olduğunu ortaya çıkardı. Virüsün bu formuna, 2019 yılında ortaya çıktığı için, Coronavirus 2019 yani COVID-19 denildi. Coronavirüs aslında, hayvanlarda bolca rastlanan bir virüstür. Son zamanlarda hastalığa neden olan virüsün kaynağının, ise Çin’in Wuhan kentinde bulunan Huanan deniz ürünleri pazarı olduğu düşünülmektedir. Önce hayvandan insana bulaşan virüsün insandan insana da yayılabildiği zamanla anlaşılmıştır.” (2)
İŞKUR Uygulaması
Dünyayı etkisi altına alan bu virüs sadece görüldüğü ülkelerin değil hemen hemen dünyanın tamamını etkisi altına aldı ve ekonomik olarak etkiledi. Sektör ayırt etmeksizin tüm alanlarda üretimi durma noktasına getirmiş hatta ve hatta pek çok sektörde üretimin durmasına yol açtı. Dünyanın en büyük üretim şirketleri bile bu durumdan etkilenmiş ve dünyanın en büyük sektörlerinden otomotiv, teknoloji ve giyim gibi pek çok sektör bu durumdan etkilendi. (3)
Ülkemizde ise resmen sokağa çıkma yasağı ilan edilmese de pek çok küçük, orta veya büyük ölçekli işletme faaliyetlerini durdurma veyahut azaltma kararı almıştır. Özellikle temel insan ihtiyaçlarını karşılayan sektör ve alanlar haricinde kalan işletmeler faaliyetlerini neredeyse tamamen durdurdu.
Ülkemizde bu kapsamda oluşacak ekonomik zararları minimize etmek ve ne kadar süreceği bilinmeyen bu özel duruma çözüm bulmak açısından bazı uygulamalar yürürlüğe girmiştir. Bu uygulamalardan en önemlisi belki de Kısa Çalışma Ödeneği Uygulamasıdır. Çünkü faaliyetlerini yürütemeyen veyahut askıya alan işletmelerin ve bu işletmelerin sağlamış olduğu istihdamın devamlılığı ekonominin sürekliliği için büyük önem arz etmektedir. Gelir sağlayamayan işletmelerin işçi çıkartmasına engel olduğu gibi çalışma faaliyetini yürütemeyen işçilerin hayatını idame ettirmesini sağlayacak gelire sahip olmasını sağlamaktadır.
Bu uygulama kalıcı bir yarar sağlamayacaktır. Ancak gerekli tedbirlerin alınacağı ve normale dönüşün başlayacağı sürece kadar durumu idare etmek açısından gerekli bir uygulama olduğu gibi devletin varlığının ve gücünün hissedilmesi açısından da büyük önem taşımaktadır.
İŞKUR’un Aradığı Şartlar ve Başvuru Yöntemleri
İŞKUR yayınladığı bildiri ile bu kapsamda değerlendirilecek işçileri aşağıdaki gibi sınıflandırmıştır;
“İşçinin Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanabilmesi İçin;
- İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,
- Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte çalışma sürelerini ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması (Covid-19 etkisiyle yapılan kısa çalışma başvurularında, son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması),
- İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması,
gerekmektedir. “(4)
İşletme sahipleri istihdam sağladıkları personellerin içerisinden bu şartlara uyan personelleri için İŞKUR’a başvuruda bulunarak destek talep edebilmektedirler. Bu kapsamda İŞKUR’un web sitesinde bulunan Kısa Çalışma Talep Formu ve Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini tanzim ederek kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunabilirler.
Yapılan başvuruların ardından iş müfettişlerince ypaılan inceleme sonucunda uygunluk tespiti tamamlanarak uygun olan talepler için ödenek yürürlüğe girecektir.
Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu yukarıda bahsetmiş olduğum iki formun doldurulması ve bağlı olunan İŞKUR müdürlüğüne teslim edilmesi ile gerçekleştirilir.
Bu başvuru süreci ile ilgili olarak İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’nın yayınlamış olduğu yol haritası ilgili tüm bilgileri kapsamlı olarak barındırmaktadır. (5)
Bu yol haritasındaki uygulamaları takip ederek “işletme sahibi” veya “yetkilisi” olarak başvuruda bulunabilirsiniz.
EmoticonEmoticon