Zamanında Müdahale Edilen Olumsuz Tüketici Deneyiminin Önemi

  Carl Rogers deneyim kavramını herhangir bir anda farkında olunan herşey olarak tanımlar. Ayrıca Rogers deneyim kavramının fizyolojik değil...

Web Sitesi Kurmak Gerçekten Zor mu?

 


Web Sitesi Trendi

Bir web sitesi ne sahip olmak artık sıradan bir durum haline geldi. Ancak iyi bir web sitesine sahip olmak henüz herkesin başarılı olduğu bir durum değil.

Günümüzde pek çok kişi oluşturmuş olduğu web sitesi ile nasıl uğraşacağını ya da en başından nasıl web sitesi oluşturacağını bilmiyor. Bu konuya ilişkin basit yollu bir anlatım ile “nasıl web sitesi açarım” ve “web sitemi nasıl geliştirebilirim?” sorularına temel anlamda yanıt vereceğim.

Web Siteleri

Web siteleri internet üzerinde bir alana (örn. xyz.com) yüklenmiş dosyaların, bir alan adı ile kullanıcılara erişime hazır duruma gelmesini ifade etmektedir. Kullanıcılar alan adını tıkladıkları zaman dosyalara erişilir ve site ziyaret edilmiş olur.

Web siteleri pek çok alanda kullanıma uygun olarak hazırlanmış olabilir. Kurumsal işletmelerin faaliyetlerini paylaştığı bir web sitesi oluşturulabildiği gibi, sosyal medya siteleri, forum siteleri, blog siteleri ve kişisel web siteleri de oluşturulabilir. Bu alanı genişletmek de pek tabi ki mümkündür.

Bir Web Sitesi Nasıl Oluşturulur?

Bir web sitesi oluşturmak aslında tahmin edildiği kadar zor değildir. Blogger gibi WordPress gibi hazır web sitesi tasarımları sunan yapılar mevcut. Bu yapılar üzerinden sitelerinizi ücretsiz olarak tasarlayarak kullanıcıların ziyaretine dakikalar içerisinde hazır hale getirebilirsiniz.

Tüm bunların haricinde kendinize bir alan adı (xyz.com gibi), bu alana ait bir de hosting (web alanı) satın alarak kendi profesyonel web sitenizi oluşturabilirsiniz. Bunun için de hazır web siteleri scriptleri mevcuttur. Bu scriptlerden en popüler olanları WordPress, Joomla, vbulletin olarak ifade edilebilir.

Ben bu scriptlerin büyük bölümü ile çalışmış olmama rağmen, mevcut sitelerimde wordpress alt yapısını kullanmaktayım. WordPress, hem ücretsiz hem de fazlasıyla teknik destek bulabileceğiniz bir script. Bu bakımdan bu işlere yeni başlayacak kullanıcılara wordpress alt yapısını kullanarak başlamalarını tavsiye edebilirim.

İyi Bir Web Sitesi Nasıl Olmalıdır?

İlk adım olarak web sitesinin bir amacının olması en önemli unsurdur. Yani bu web sitesi ile neyi hedeflemekte olduğunuzu belirlemeniz gerekmektedir. Sonrasında bu amaca en uygun alan adının belirlenmesi ve en uygun tasarım için çalışmaların yürütülmesi gerekmektedir.

Web sitesi oluşturulurken sitede paylaşılacak içeriklerin belirlenmesi ve kategorize edilmesi çok önemlidir. Kullanıcıların arama yapacakları içeriklere ilgili kategorilerden erişmesi, hem kullanıcıların sitenizde zaman geçirmesini sağlayacaktır hem de arama motorları için de başarılı bir portre çizecektir.

Web sitesini hazırlayıp, içerikleri yayına sunduktan sonra işin en önemli kısmına geçmiş oluyoruz. Web sitemizin arama motorlarına kaydı ve arama motorlarına optimizasyonu web sitelerinin başarısı için can alıcı noktadır. Arama motorlarına optimizasyon işlemi web terimi olarak SEO (Search Engine Optimization) olarak ifade edilmektedir. Bu aşamada SEO hakkında araştırmalar yaparak SEO uygulamalarını sitelerine uygulamanız gerekmektedir. WordPress gibi hazır sistemlerde SEO için pek çok eklenti mevcuttur. Ben bu eklentilerden Yoast SEO eklentisini kullanmaktayım ve tavsiye etmekteyim. Bunun haricinde All in One Seo gibi eklentileri de kullanabilirsiniz. Eğer ki bilgi ve becerilerinize çok güvenmiyorsanız profesyonel destek almanızı önermekteyim.

Yapmamız Gerekenler

Temel anlamda yapılması gerekenleri maddeler şeklinde belirtecek olursak şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Web sitesinin konusu ve içeriği ile ilgili bir alan adı bulmak ve tescil ettirmek.
  2. Web sitemizin dosyalarını barındıracak sunucuyu temin etmek yani hosting satın almak.
  3. Web sitesini hızlı, kullanıcıları yormayacak ve göze hoş gelecek şekilde tasarlamak.
  4. Web sitesini kategorize ederek, bu kategorizeye uygun olarak içeriklerin siteye girilmesi.
  5. Web sitesinin arama motorlarına kaydını gerçekleştirmek.
  6. Web sitesinin SEO çalışmalarını yürüterek web sitesinin arama motorlarına uygun hale gelmesini sağlamak.
  7. Web sitesini güncel tutarak kullanıcıların sürekli ziyaretini sağlamak.

Bahsettiğim tüm bu çalışmalar için sahip olmanız gereken bir “vakit” söz konusu. Burada yedi madde olarak kısa anlatımla ifade ettiğim unsurların her biri için ayrı ayrı makaleler kaleme alınabilir. Sırf SEO konusu bile tek başına bir web sitesi içeriğini dolduracak kadar derin bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, ekleyeceğiniz bir eklenti ile işler rayına oturmayacaktır. Konu hakkında araştırma yapmanız, gerektiği dönemlerde profesyonel destek almanız gerekmektedir.

Bu faaliyetleri belirli bir düzen ve disiplin ile gerçekleştirdiğiniz taktirde web sitenizin başarısız olması çok düşük bir ihtimal alacaktır. Bu alanda sormak istediğiniz konular olursa yazıya yorum olarak belirtebilirsiniz.

13 Haziran'17

Previous
Next Post »