Zamanında Müdahale Edilen Olumsuz Tüketici Deneyiminin Önemi

  Carl Rogers deneyim kavramını herhangir bir anda farkında olunan herşey olarak tanımlar. Ayrıca Rogers deneyim kavramının fizyolojik değil...

Web Siteleri Ölüyor mu?

 


Geçmişten günümüze internetin gelişimi herkesin hayranlığını kazanacak şekilde ilerledi. Yakın zamanda ise internet kendi çağlarını yaşadı. Yine yakın zaman önce başlayan sosyal medya çağı da her ne kadar yıkılmaz gibi gözükse de yeni fikir tehditleri altında yaşıyor.

Bunun nasıl olabileceğini anlamayanlar için özellikle 2000’li yıllardan beri internetle en azından “merhabalaşmış” insanların hafızalarını tazeleyerek bir açıklama yapayım. Ülkemizde internetin yeni yeni giriş yaptığı dönemlerde çok büyük haber sitelerinin, çok büyük firmaların siteleri vardı. Zamanla bunların yanına küçük girişimciler tarafından hazırlanan portal sistemleri gelmeye başladı. Genellikle internet kullanımı ile ilgili ve çocukların zaman geçirebileceği portallar oluşuyordu.

Yavaş yavaş müzik ve albüm paylaşımı, dosya paylaşımı yapan portallar gelmeye başlamıştı ki forum trendi patladı. Tabi marka değeri kazanan portallar yine ayakta kaldılar ancak pek çoğu forum çağına tepkisiz kalmayıp en azından alt forumlar oluşturuyordu. Genel konsepte sahip forumlar hem yöneticileri tarafından denetlenebilirliği hem anonim olabilme özelliği hem de oldukça çok sayıda kullanıcı tarafından kullanılması, ilginç bir şekilde insanların büyük bir güven duyması ve burada kurulan dostlukların gerçek hayata taşınabilir olması insanların internete daha iyi kaynaşmasını ve interaktif ortamda sosyal bir ortamın oluşmasını sağlamıştı.

Tam olarak internette oluşan sosyal ortam altın çağını yararken durumu iyi analiz eden birileri vardı adeta. İlk olarak aynı okuldan arkadaşların üye olarak paylaşımlar gerçekleştirilmesini amaçlayan Facebook öyle bir fırtına ile internete giriş yapmıştı ki forum sistemlerini yok etti. Öyle ki sunduğu o kapsamlı özellikler ile Facebook, anlık sohbet özelliği gibi pek çok detayıyla sosyal medya çağını başlatıyordu. Durum böyle olunca forum siteleri bu olay karşısında pek dayanamadı ve pek çoğu tarihin tozlu raflarında yerlerini aldılar.

Tabi ki Facebook’un sosyal medya akımını başlatması, sosyal ağlar dışında web sitesi kalmadı anlamına gelmiyor. Bu arada blog sitesi akımı başlamıştı. Özellikle forumların tadını almış ve yazmayı, internette paylaşım yapmayı hobi edinmiş kimseler toplanıp düşünce veya paylaşım blogları açıyorlardı. Ancak bugüne geldiğimizde bu yazarların pek çoğu sitelerini kapattı veya kalan siteler sosyal ağların aldığı hit yanında çok zayıf kaldı.

Şimdi ise kullanıcılar YouTube gibi okumayı gerektirmeyecek, görüntü ve ses ile istediklerini alacakları platformlara yöneliyorlar. Açıkçası bu da web siteleri için büyük bir tehdit. Zaten günümüz web sitelerinin pek çoğu içerikleri ile ilgili konularda videolar çekip YouTube’a yükleyerek içeriklerini zenginleştiriyorlar. Ancak bu gelişime ayak uydurmak ve alışmak gelecekteki gelişimlere açık olmak anlamına malesef gelmiyor.

İnsanlar artık ulaşmak istedikleri herşeye tek bir kaynaktan erişmek istiyorlar. Tıpki Google’a girip arama yaptığınızda, aradığınız herşeye ulaştığınız gibi. Ancak artık bu bile yeterli olmuyor. Sosyal medyada ilgilendiği konulardaki hesap ve sayfaları takip eden kullanıcı herhangi bir arama yapmadan güncel bilgilere erişebiliyor. Bu hesaplardan yapılan paylaşımlar anında kullanının sosyal medya ekranına düşüyor. Durum böyleyken kullanıcı neden zahmete girsin?

O kadar uzun uzun yazdık. Peki başlıktaki gibi web siteleri ölüyor mu? Ya da web siteleri yok oluyor mu?

Evet, bana göre web siteleri her geçen gün küçülüyor. Bunun sonunda da pek çok web sitesi kapanıyor ya da atıl duruma geliyor. Benim de sıkça ziyaret ettiğim webmaster forum sitesi olan wmaracı platformunda site açmalı mıyım sorularına pek cevap veremiyorum. Çünkü gerçekten heves sahibi kimselerin heveslerini kırmak istemiyorum. Ancak artık rekabet öyle bir boyuta geçti ki emeklerin zayi olmasını da istemiyorum.

Yıllarca bu alanda bulunmuş birisi olarak elbetteki önerilerim var. Ancak biraz da kendi içimizdeki durumlar bize zarar veriyor. Örneğin bugün haber siteleri alanında hizmet veren pek çok siteye zarar veriyor. Yine örneğin sağlık alanında hizmet veren bir site arama motorlarında, aynı sağlık konusunda haber yapan haber sitelerinin (milliyet, hürriyet vs) arkasında kalıyor. Bu durum gerçekten sıkıntı. E ne yapsın, haber siteleri içerik girmesin mi diyebilirsiniz. Bu konudaki fikirlerimi net olarak söylemeyeceğim ancak kasaba gidip de elbise alamazsınız diyeyim biraz da siz yorumlayın. Yine de şöyle bir detay vereyim; haber siteleri için Google sonuçları ayrı bir sekmede gösterebilir.

Gelelim önerime. Basit bir düşüncem var ancak belki bazılarına saçma gelecektir. Ancak wordpress kendi sosyal platformunu sosyal bir ağ üzerinde birleştirebilir. Bugün wordpress milyonlarca web sitesinin altyapısını oluşturuyor. Böylece Pinterest gibi kullanıcılar bu uygulamaya eriştiği zaman wordpress sistemi üzerinden web sitelerine erişebilecek. Aynı Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya uygulamaları gibi istediği başlıklarla ilgili içerikler anında önüne düşecek. Bu bence imkansız değil.

Umarım internetin emekçilerinin, emeklerinin karşılığını alabildiği bir döneme ilerleriz. Biraz dağınık bir yazı oldu ancak ofis ortamında bu kadarını yapabildim. 🙂

Hakkımızda hayırlısı.

Previous
Next Post »