E-Ticaret Hakkında Temel Tavsiyeler – Öneriler – Tanımlar
E-ticaret günümüzde sayısı oldukça artmış bir girişim türü olarak karşımıza çıkıyor. Geçmişte sayısı bir elin parmakları kadar olarak nitelendirilebilecek olan e-girişimler bugün oldukça türde ve sayıda karşımıza çıkıyor.
Dilerseniz öncelikle e-ticaret nedir sorusuna yanıt verelim. E-ticaret veya elektronik ticaret, elektronik ağlar ve sistemler üzerinden alım satım eylemlerinin gerçekleştirilmesi olarak ifade edilmektedir. Bu e-ticaretin en basit tanımıdır. Anlatımı kısa ve kolay olsa da aslında e-ticaret oldukça büyük bir alandır. Peki ya en çok bilinen e-ticaret türleri nelerdir? hangileridir? Gelin biraz bahsedelim. Her ne kadar B2C, B2B, C2B ve C2C gibi temel türleri olsa da e-ticaret girişimleri genellikle bu iki tür üzerinden gerçekleştirilmektedir.
- Web Sitesi Üzerinden Satış
- Sosyal Ağlar Üzerinden Satış
1. Web Sitesi Üzerinden Satış
Web sitesi üzerinden e-ticaret genellikle iki türlü yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi, bir alışveriş sitesi açtıktan sonra bu site üzerinden satış yapılarak gerçekleştirilen satış türüdür. Diğeri ise hali hazırda ürün satışı için hizmet veren bir web sitesi üzerinden ürün satışı gerçekleştirmektir.
Kendi adınıza oluşturacağınız web sitesi üzerinde yalnızca sizin ürünleriniz bulunurken ulusal veya global e-ticaret sitelerinde siz sadece bir satıcıdan ibaretsinizdir. Ancak ulusal ve global e-ticaret sitelerinin avantajı tüketicilerin güven duygusunu kazanmaları ve çok büyük bir kitle tarafından bilinir olmaları ve takip edilmeleridir. Bunu değerlendirmek isteyen pek çok girişimci günümüzde hem kendi e-ticaret sitelerini oluşturmakta hem de gittigidiyor, hepsiburada gibi mağazalardan satış gerçekleştirmektedir.
2. Sosyal Ağlar Üzerinden Satış
Pek çok internet kullanıcısı aynı zamanda sosyal medya kullanıcısıdır. Günümüzde Facebook, Twitter, Instagram ve Pinterest gibi pek çok sosyal ağ çok sayıda insan tarafından kullanılmaktadır. Bu kadar çok kullanıcının aktif olarak bu ağlar üzerinde kalması girişimcilerin de sosyal ağlara yönelmesine sebep olmuştur. Bugün hemen hemen her kurumsal kuruluşun internet sitesi haricinde sosyal medya hesapları da bulunmaktadır.
Sosyal ağlar üzerinden satış ise, doğrudan tüketicinin ödeme yapabileceği bir alışveriş sitesi gibi olmasa da canlı destek sistemi oluşturularak (özel mesaj veya whatsapp hattı) gerçekleştirilmektedir. Şöyle ki; sosyal medya hesabında ürünlerini ve ürünlerine ait bilgileri paylaşan bir sosyal medya işletmesi, müşerinin mağaza hesabına ulaşarak satın almak istediği ürün bilgisini paylaştıktan sonra çeşitli ödeme metodları ile (banka havalesi, kapıda ödeme, papara vb.) ödemeyi gerçekleştirmesi ile satıcının ürünü kargoya vererek süreci tamamlar. Zaten pek çok sosyal ağ kullanıcısı bu düzenin işleyişiyle ilgili az çok bilgi sahibidir.
Peki ya ne yapmalı?
E-ticaret, çokça insanın aklındaki gibi bir site açalım ve içerisine ürünler ekleyelim, sonrasında herkes bizden alışveriş yapsın ve oturduğumuz yerden para kazanalım şeklinde ilerleyen bir sistem değildir. Çok emek isteyen hassas bir konudur. Nasıl ki sosyal medyadan ürünlerinizi pek çok kullanıcıya iletebiliyorsanız, kullanıcılar da memnuniyetsizliklerini sosyal ağlar aracılığıyla milyonlarca kişiye iletebilirler. Böyle bir durum işletmeniz açısından felaket olacaktır. Bu gibi nedenlerle e-ticaretin sanıldığı aksine zor bir girişim türü olduğunu söylememiz daha doğru olacaktır.
E-ticaret yapacak kişiler öncelikle çok sabırlı olmalıdırlar. Çünkü kullanıcıların sizin e-mağazanızı keşfetmesi ve deneyim yaşayacak cesarete ulaşması biraz zaman alacaktır. İşte bu kısımda sosyal medya ve web reklamlarını kullanarak reklam satın almak çok büyük fayda sağlayacaktır.
Ben bu alanda özellikle Instagram’dan reklam satın almayı ve Google Adwords sistemini kullanmanızı tavsiye ediyorum.
Gittigidiyor, n11 ve hepsiburada gibi platformlar satın alma eylemi gerçekleştiren müşterilerden, satın aldıkları ürünlerin ve satın aldıkları mağazanın değerlendirmesini yapmalarını isterler. Burada ürünün ilandaki gibi olup olmadığı, iyi paketlenip paketlenmediği, zarar görüp görmediği, teslimat süresi, kargo hizmeti ve satıcının müşteri ile olan iletişimi gibi konuları puanlamaları ve yorumlamaları istenir. Böylelikle daha iyi hizmet sağlayan satıcıların puanı yükselecek, daha vasat hizmet sağlayan satıcıların puanı ise düşecektir. Bu durum müşteriyi korurken aynı zamanda işini iyi yapan e-ticaret işletmelerini de korumaktadır. İşte tam da bu gibi sebepler satıcıyı da müşteri memnuniyeti odaklı çalışmaya yöneltmektedir.
Başarının Sırları
E-ticaret yaparken başarılı olmanın sırrı konusunda önerilerimi şöyle maddeliyorum;
- Sabır
- Müşteri Odaklı Hizmet
- Küçük Jestler
- Müşterilerin Problemlerine Çözüm Üretebilmek
- Planlanmış Web Sitesi Yönetimi
- Güncel ve Aktif Sosyal Ağ Yönetimi
- Analiz Yapılarak Oluşturulmuş Reklam Yönetimi
Elbette ki işin detayına girildiği zaman pek çok dikkat edilmesi gereken husus mevcut. Ancak en temel düzeyde nacizane önerilerim bu şekilde. Umuyorum ki bu yazım bu alana yeni girecek veya yeni girmiş olan girişimcilere az da olsa tüyo verir.
Yine danışmak olduğunuz bir konu olursa yorum atabilirsiniz.
Başarılar!
EmoticonEmoticon