25 Mart 2021 Perşembe

Banka Muhasebesi Nedir?

 


Banka Muhasebesi Nedir?

Banka muhasebesi; Bankaların hesap ve defter sistemlerini ve uygulama şekillerini inceleyen bir “ihtisas muhasebesi” dir.

Bankalar, sermayenin teşebbüs alanına aktarılmasını sağlayan ve kendilerine özgü özellikleri yardımıyla ekonomik hayatın sürdürülebilmesi için gerekli olan çeşitli hizmetleri üreten itibar kuruluşlarıdır.

Tasarruf sahiplerinden topladıkları paraları, değişik amaçlarla fon ihtiyacı bulunan kişi ve kuruluşlara kredi olarak veren bankalar, ekonomik faaliyetlerin yürütülmesi, geliştirilmesi ve izlenmesi bakımından önemi giderek artan bir fonksiyonu yerine getirmektedirler. Bankalar tarafında yapılan bu işlemlerin etkin bir şekilde izlenmesi ve değerlendirilmesi, hem bankaların kendileri hem de bu kuruluşları denetleyen otoriteler ve bunlarla iş ilişkisi
içinde bulunan kişi ve kuruluşlar için büyük önem taşımaktadır.

Bankalar para ve kredi ticareti yaparak çeşitli hizmetleri yerine getiren kuruluşlardır. Bankalar öz kaynaklarının yanı sıra mevduat toplama şeklinde oluşturdukları yabancı kaynaklarını kredi talebinde bulunan müşterilerine kullandırırlar.

Banka muhasebesinin konusu bu işlemlerim kayıt edilmesi ve bilgi sunulma işlemini oluşturur. Banka muhasebesi hem yabancı kaynağın hem de öz kaynakların izlenmesi ve muhasebeleştirilmesi ile ilgilidir. Kredi verme işlemleri, tahvil, hisse senetleri, çeşitli kıymetli evraklar vb. işlemlerin kayıtları da banka muhasebesinin konusunu oluşturur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder